• nutrients

Wasabi – hrean japonez

Sănătos

Wasabi – hrean japonez este o plantă din familia plantelor crucifere, bogat în vitamine. Planta crește în mediul natural în văile din munții Japoniei dar poate fi întâlnită în plantații și în Canada, Australia sau SUA.

100g wasabi – 109 kcal

Conține provitamina A, vitaminele din grupul B, vitamina C și săruri minerale.

Mirodenii din bucătăria japoneză

Rădăcina proaspăt rasă se consumă asemănător cu hreanul. Wasabi este mult mai picant și are un gust asemănător cu hreanul, puțin mai amar. În Europa, Wasabi în stare proaspătă este greu de procurat din magazine, de obicei se găsește sub formă de pudră care în combinație cu apa formează o pastă groasă. Se poate găsi de asemenea sub formă de pastă în tuburi.

  • În bucătăria japoneza wasabi amestecat cu sos de soia este condimentul perfect pentru sushi sau sashimi
  • Wasabi în combinație cu sos de soia, ghimbir, usturoi și coriandru se folosește la marinarea peștelui sau cărnurilor.
  • Pentru cei curajoși poate fi folosit pe post de sos la cărnuri sau brânzeturi.
  • În combinație cu maioneza Wasabi este indispensabil la preparatele din oua sau carne rece.

Antidot pentru intoxicații

De mii de ani Wasabi a fost considerat un antidot pentru intoxicații alimentare (în special cu pește crud) iar oamenii de stiință au dovedit acest lucru. Are proprietăți fungicide, antiseptice precum și efecte diuretice. Stimulează secreția gastrică și este recomandat ca remediu pentru arsurile la stomac. Pentru uz extern se folosește sub formă de comprese la artrite și nevralgii. Wasabi este o sursă de polifenoli, bogată în antioxidanți și reduce influența radicalilor liberi.

Răzătoare din piele de rechin

În mod tradițional în bucătăria japoneza rădăcinile de Wasabi erau decojite, curățate cu o perie moale și apoi rase. Unii dintre maeștrii bucătari japonezi folosesc numai răzători din piele de rechin în timp ce alții utilizează răzători obișnuite. Se spune că răzuirea pe o răzătoare din piele de rechin dă o pastă mai fină cu o aroma mai puternica.

Floarea-soarelui din munți

Wasabi înseamnă “floarea soarelui din munți”. Numele provine din locul unde crește planta. Datorită schimbărilor civilizației este din ce în ce mai greu de găsit în stare naturală.

, , , , ,