• nutrients

Proprietatile medicinale ale scorzonera

Sănătos

Scorzonera este o legumă din Familia Astraceae și este cunoscută și sub numele de stridia vegetală. Provine din Așia de Sud și Orientul Mij-lociu.

100g scorzonera – 17 kcal

Scorzonera conține sodiu, potașiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, clor, caroten și vitamine precum E, B1, B2, C și PP.

Congelat, conservat și altele

Scorzonera seamănă într-o oarecare măsură cu sparanghelul, dar este mult mai delicată. Înainte de a-l prepara trebuie spălat cu atenție (se recomandă mănuși de cauciuc, deoarece sucul acestei plante este de culoare roșie și pătează). Părțile sale comestibile sunt rădăcina și frunzele. Scorzonera poate fi congelată și conservată, deoarece își păstrează valoarea nutritivă.

Are un gust bun și diverse proprietăți benefice

Scorzonera are calități nutritive ridicate, multe vitamine și pe deasupra are și un gust bun. Este foloșită în medicina naturista ca și medicament pentru inima, dar este și un bun calmant. Are proprietăți dietetice, fiind foloșită în special în tratarea bolilor tubului digestiv.

Atunci când sparanghelul este prea scump…

Scorzonera este considerată a fi echivalentul sparanghelului, care este o legumă mult mai scumpă; scorzonera se găsește în magazine și pe timp de iarnă.

Scorzonera și veninul de șarpe

Scorzonera a început a fi cultivată ca și leguma începând cu secolele XVI-XVII. Pana atunci a avut un singur rol: a fost folosită ca medicament împotriva veninului de șarpe.

, , ,