• nutrients

Încercaţi salată de năsturei pentru a lupta împotriva cancerului

Sănătos

Citiţi despre năsturei (Nasturtium officinale), din care se poate face o salată excelentă, eficientă împotriva cancerului. O plantă din familia verzei din Europa şi Asia.

100 g de năsturei – 15 kcal

Năsturelul conţine vitaminele C, K, A şi E şi glicozid. Valoare sa constă în conţinutul de săruri minerale, mai ales fier, iod şi cantităţi vestigiale de arsenic.

În loc de Cardamine

În bucătărie, năstureii se folosesc la fel ca plantele din genul Cardamine. Gustul este mai clar definit şi mai astringent. Salata de năsturei are gust clar, amărui, ca de ridiche. Frunzele şi seminţele tinere pot fi folosite la condimentarea a diverse feluri de mâncare. Au o aromă acrişoară şi un parfum de condiment. Se pot pune în salate cu roşii, în sandwich-uri, în salate de castraveţi, pe cartofi, brânză de vaci, ouă şi omlete.

Prevenirea cancerului

Cercetările arată că consumul substanţial de legume din familia verzei (Brassicaceae), din care fac parte şi năstureii, reduce riscul apariţiei anumitor cancere.

 
În medicina alternativă, năstureii se folosesc ca elixir sau în formă de pudră cu acţiune colagogă, diuretică şi expectorantă; stimulează apetitul, digestia şi metabolismul. Năstureii se pot folosi şi în tratarea inflamaţiilor canalului respirator, a icterului, a litiazei biliare, în afecţiunile reumatice şi problemele de tensiune arterială.

O mâncare pentru Napoleon

Năstureii erau unul dintre ingredientele favorite din dieta lui Napoleon. În medicina populară erau folosiţi mai ales în tratarea tulburărilor legate de stres şi pentru reducerea febrei.

, , , , ,