Morcovul

Sănătos

Plantă din familia ţelinei, cultivată pentru rădăcina sa portocalie galbenă. Este prezentă pe teritoriul Asiei, Europei al Africii de Nord şi al Europei.

cinci morcovi proaspeti

100 g de morcov – 31 kcal

Conţine: carbohidraţi, albumine, caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, H, K, PP precum şi calciu, potasiu şi cupru.

Văz de erete nocturn

Datorită combinaţiei de vitamine valoroase şi de săruri minerale, morcovul ne protejează împotriva anemiei şi îmbunătăţeşte vederea în întuneric.

Bronzul auriu

Morcovul are cel mai mult beta – caroten dintre toate legumele. De aceea consumul acestuia creşte rezistenţa la acţiunea razelor ultraviolete, dând tenului o netezime şi un colorit sănătos.

fata cu tenul neted

Proto-morcovul era … negru!

Morcovul provine din Asia. Era cunoscut încă în antichitate – Grecii şi Romanii îl utilizau ca plantă medicinală. Morcovul de astăzi era aproape în întregime negru, în urma mutaţiilor au apărut soiurile galbene, iar de-abia în secolul al XVIII-lea, datorită grădinarilor francezi morcovul a obţinut culoarea sa portocalie din zilele de astăzi.

Bijuteria morcov

În Anglia, în timpul reginei Elisabeta I, florile, frunzele şi rădăcinile de morcov erau utilizate pe post de decoraţii ale veşmintelor şi pălăriilor.

, , ,