Măslinul

Sănătos

Un soi de arbore, ce face parte din familia oleaginoaselor.

masline intr-o lingura de lemn

100 g de măsline – 160 kcal

Frunzele de măslin conţin oleoropină, oleasterol etc. Uleiul de măsline conţine circa 75% acid monooleinic, antioxidanţi (vitamina E şi polifenoli). Uleiul de măsline oferă de asemenea acizi poligraşi (omega – 6) fără consum excesiv de acizi hipergraşi

Cea mai sănătoasă hrană a lumii

Pe o listă a ziarului săptămânal american « Time », măslinele s-au găsit în grupa celor mai sănătoase alimente din lume. Măslinele şi uleiul de măsline au o influenţă benefică asupra organismului datorită îndeosebi conţinutului mare de acizi graşi indispensabili, care scad nivelul colesterolului în sânge. Măslinele protejează inima şi vasele sanguine de ateroscleroză; ele constituie un ingredient de bază în alimentatia mediteraneană, considerată ca fiind un model sănătos de hrană.

1 arbore 1 litru

Un arbore de măslin poate oferi circa 1 litru de ulei. Se poate întâmpla ca în anii de recoltă bună să se obţină chiar doi litri de ulei dintr-un singur arbore.
arbore de maslin

Arborele vieţii

Măslinul este veşnic verde, arborele sau tufişul atinge de la 4 la 12 metri înălţime. Arborele de măslin are tulpine cenuşii şi frunze mici, aride la pipăit. El dă roade la fiecare doi ani, după culesul măslinelor trebuie să « se odihnească » şi să-şi adune puterile pentru a da din nou fructe frumoase. Poate fi numit martorul timpurilor de odinioară, căci trăieşte chiar şi 1000 de ani!

Verzi şi negre

Variantele lui sunt multe, sunt măsline negre sau verzi, mici şi mari, cu gust diferit şi cu cantiate de grăsime diferită. Marinate într-o zeamă delicată au culoarea vinului negru şi un gust delicat de fructe. Sunt de neînlocuit ca aperitiv şi ca adaos la salate.

11 măsline

Măslinele pentru bucătărie le-au descoperit grecii încă din antichitate. Ei consideră că trebuie să mănânci 11 măsline pentru a simţi cu adevărat gustul lor. Popularitatea măslinelor continuă şi azi, în întreaga lume acest fruct micuţ câştigă un număr tot mai mare de amatori, iar despre uleiul de măsline se vorbeşte numai la superlativ

, , , ,