• nutrients

Feniculul

Sănătos

Feniculul (a nu se confunda cu mărarul) este o plantă perenă din familia Apiaceae. Provine din ţările mediteraneene şi este cultivat în multe locuri pe mapamond.

Plante de fenicul in vas de lut rosu

100g fenicul – 69 kcal

Feniculul, conţine calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, C, E.

Anason aromat

Aroma acestei legume îşi datorează faima notei discrete de anason. Feniculul poate fi consumat crud dar poate fi şi prăjit, înăbuşit, copt, făcut la grătar şi chiar transformat în dulceaţă. Se compune perfect ca adaos la supe, la mâncărurile de peşteşi la legume cum ar fi sfecla, cartofii, varza, broccoli sau conopida. În salate apare împreună cu măsline, capere, ceapă roşie, anchois, ruccolla sau mere. Poate fi condimentat cu sare, piper, suc de lămâie, usturoi sau cimbru. Este un excelent adaos la macaroane.

Tuse, alăptare, colici

Feniculul are efect expectorant, stimulează funcţionarea tractului digestiv şi acţionează antispazmodic. Laptele cu adaos de fenicul este un remediu eficace al simptomelor gripei şi ale răcelii. La mamele care alăptează feniculul acţionează ca stimulator al lactaţiei iar la noii-născuţi ajută la problemele sistemului digestiv: colici şi balonări.

Afrodiziac

De o mare preţuire se bucură şi seminţele de fenicul – fiertura acestora este folosită ca adjuvant menit să accelereze cicatrizarea rănilor şi să tonifieze părul. Încă din antichitate, feniculul era considerat un excelent afrodiziac natural.

Legume proaspete asezate in forma de inima,simbolizand plantele cu efect afrodisiac

Pentru probleme cu tenul

Feniculul este folosit ca ingredient al cosmeticelor prevăzute pentru tenul gras şi al apelor de gură şi pastelor de dinţi.

, , , ,