• nutrients

Cartofii

Sănătos

Sunt o plantă dintr-o specie perenă din familia Solanaceae. Provine din America de Sud. Denumirea botanică a acestei plante este Solanum tuberosum.

Cartofi revarsati dintr-un sac de rafie

100 g cartofi – 90 kcal

Cartofii sunt o bogată sursă a vitaminelor: B1, B2, B6, PP şi C. Conţin de asemenea proteine şi hidrocarburi, calciu, potasiu, fosfor, magneziu.

Plantă diabolică şi podoabă papală

Cartofii au fost consumaţi milenii de-a rândul de triburile indienilor americani. Această legumă a ajuns în Europa în secolul XVI. La început, se credea că unele boli se răspândesc prin intermediul cartofului. Din acest motiv, precum şi din cauza florilor sale, cartoful a devenit o plantă decorativă. A avut acest rol în secolele XVII şi XVIII.

Moduri de preparare

Fără cartof ne este greu să ne imaginăm acum bucătăriile lumii. Nu are conţinut caloric ridicat, având de cinci ori mai puţine calorii decât macaroanele sau arpacaşul. Cele mai multe componente minerale şi vitamine se găsesc chiar sub coajă. Miezul conţine cantităţi mari de amidon. Cartofii pot fi folosiţi la salate, pot fi prăjiţi sau copţi în coajă sau la gril, semi-tari; pot fi făcuţi „cartofi-pai” sau plăcinte, supe şi fierturi. Cartofii făinoşi, uşor de sfărâmat, se potrivesc de minune la plăcinte, umpluturi, găluşti sau pireu, sau pentru a îngroşa supe.

Cartoful este sexy

Când cartoful era încă o noutate în Europa, era considerat un medicament minunat pentru impotenţă şi un afrodiziac. Costa sume enorme. În banii de astăzi preţul său ar fi corespuns la suma de 2000 de dolari pe kilogram.

Uşor digerabili şi hrănitori

  • Calciul şi potasiul din cartofi neutralizează efectul negativ al sării de bucătărie asupra organismului nostru.
  • Magneziul întăreşte cordul, astfel încât putem suporta mai uşor stresul, de aceea cartofii li se recomandă persoanelor stresate.
  • Fibra alimentară are un efect benefic asupra funcţionării sistemului digestiv.
  • Fosforul are un efect benefic asupra danturei şi a gingiilor, luând de asemenea parte la procesele de creştere, de aceea el este foarte important în piramida alimentară pentru copii.
  • Fierul ajută la creşterea rezistenţei organismului şi combate proasta dispoziţie.
, , , , ,