Dieta pentru memorie

Savuros

Aflaţi cum trebuie să vă hrăniţi pentru a vă îmbunătăţi memoria. Citiţi despre dietele care ajută la problemele de concentrare.

Ritmul alert al tuturor domeniilor de activitate umană ne solicită, cerându-ne să ştim, să cunoaştem şi să putem tot mai mult. Putem să ne înscriem la cursuri care să ne ajute la organizarea excesului de informaţie la care suntem expuşi, dar să nu uităm de alimentaţia sănătoasă şi de dietă, acestea fiind indispensabile unei bune funcţionări.

Barbat acoperit de biletele post-it

Cine uită?

Problemele de memorie nu sunt doar o chestiune de vârstă – ele afectează oamenii tineri, activi profesional.

Glucoza

Gândirea eficientă, concentrarea şi memorarea – iată câteva procese care nu pot avea loc fără un aport corespunzător de energie către organism. De un mare ajutor sunt aici hidrocarburile, care permit funcţionarea corectă a creierului. O sursă de energie de bază o constituie glucoza, care se găseşte în arpacaşuri, în orezul brun, înprodusele de panificaţie din cereale integrale, în sâmburi, seminţe şi fructe.

Proteinele

Proteinele sunt materialul de construcţie al tuturor celulelor din organismul nostru şi sunt necesare pentru reconstruirea şi regenerarea lor. Carenţele de proteine încetinesc procesele intelectuale, creşterea şi dezvoltarea organismului, contribuie la scăderea rezistenţei. Cele mai bune surse de proteine în hrană sunt: carnea, păstăioasele, mezelurile, carnea de pasăre, laptele, brânzeturile şi ouăle. Trebuiesc alese sorturi de carne slabe, completând proteinele cu ajutorul produselor lactate.

Lecitina

Lecitina este o fosfolipidă care are influenţă asupra ameliorării memoriei şi apare frecvent ca ingredient al produselor care îmbunătăţesc concentrarea. Lecitina structurează pereţii celulelor şi este un element constituent al creierului şi al ţesuturilor nervoase. Ameliorează circulaţia sanguină, contribuie la o bună vascularizare şi oxigenare a creierului şi întârzie procesele de îmbătrânire. Reduce de asemenea nivelele de colesterol rău în sânge, astfel contribuind la combaterea sclerozei şi a afecţiunilor cordului şi ale creierului. Lecitina se găseşte în seminţele de soia, în arahide şi în nuci, în gălbenuşul ouălor şi în mugurii de grâu.

Potasiul

Potasiul este unul din cele mai importante minerale din organismul nostru. Condiţionează buna funcţionare a inimii, are funcţia de regulator al apei în organism şi echilibrează pH-ul. Este de asemenea răspunzător pentru aportul de oxigen la creier, contribuind astfel la claritatea gândirii. Potasiul este prezent în boabele păstăioaselor, în cartofi, ţelină, morcovi, roşii, banane, prune, coacăze şi fructe uscate.

Diferite sortimente de fasole,mazare si linte,amestecate

Zincul

Zincul este un element care apare în cantităţi neglijabile în organism – totuşi, chiar şi cea mai mică carenţă de zinc duce la pierderea capacităţii de concentrare şi de memorare. El se recomandă deci persoanelor care doresc să-şi amelioreze capacităţile intelectuale şi persoanelor în vârstă pentru prevenirea efectelor demenţei senile. Sursele de zinc sunt stridiile, peştii marini, păstăioasele, produsele pe bază de cereale şi seminţele.

Începeţi de pe acum

Este important de asemenea să ne îngrijim de o bună funcţionare a creierului, pentru ca acesta să ne servească ani mulţi de acum înainte. O dietă sănătoasă în conjuncţie cu activităţi fizice este cel mai bun cadou pe care putem să ni-l facem nouă înşine şi organismului nostru.

Meniu

Micul dejun:

pâine de orz/secară cu seminţe, unt, salată, şuncă de pasăre, caşcaval, roşii, pătrunjel verde, ceai verde.

Gustarea de dimineaţă:

o banană, kefir natural

Prânzul:

cartofi fierţi, piept de pui la cuptor cu condimente, fasole păstăi fiartă, suc de fructe.

Gustarea de după-amiază:

nuci

Cina:

pâine de orz/secară cu seminţe, unt, salată, ton în suc propriu, muguri de soia, suc de morcovi

, ,