Dieta potrivită persoanelor care vor să se îngraşe

Savuros

Câteva sfaturi pentru cei care vor să câştige măcar puţină greutate.

Întrucât mai des întâlnită este problema surplusului de kilograme, majoritatea oamenilor nu îşi dau seama că există persoane care își doresc și au nevoie să câştige în greutate corporală. Pentru aceste persoane, se recomandă un regim de „îngrăşare”, introdus încet şi sistematic, pentru a nu suprasolicita organismul și pentru a nu produce dezechilibre.

Posibile cauze ale subnutriției:

  • lipsa apetitului
  • regimurile draconice
  • tulburările nutriţionale
  • modul activ de viaţă
  • stresul
  • iritabilitatea
  • lipsa odihnei suficiente
  • depresia
  • problemele digestive
  • alergii
  • tulburările hormonale
  • afecţiunile canceroase

Toţi aceşti factori pot conduce la apariția subnutriţiei
.
shutterstock_86997962 IN

Principiile unui regim de îngrășare:

  • servește masa de 5 – 6 ori pe zi, întotdeauna la aceleaşi ore
  • include în meniul tău mâncărurile preferate
  • după mesele abundente, se recomandă cel puțin o jumătate de oră de siestă
  • înainte de mesele principale, bea o jumătate de pahar de suc de legume sau fructe – aceasta va stimula pofta de mâncare
  • bea melisă (ceai de roiniţă) – are efect calmant şi încetineşte metabolismul
shutterstock_68715232 IN

Un regim special pentru tine

La început, consumă mai puţine calorii, nu este bine să-ți suprasoliciți organismul. Apo, numărul caloriilor trebuie să crească treptat, până la aproximativ 3000-3500 de calorii pe zi, care să provină în proporţie de 55% din hidrocarburi, 30% din grăsimi şi 15% din proteine. Reține aceste procente și încearcă să le respecți cât mai bine, pentru un regim alimentar echilibrat.

Jumătate din proteine trebuie să fie de origine animală

Secretul pentru a nu genera suprasaturaţie alimentară sau hiperaciditate este introducerea treptată a grăsimilor (120g pe zi) şi distribuirea acestei doze în mod egal pe toate mesele. Trei linguriţe de unt şi două linguri de ulei zilnic sunt arhisuficiente, dar să nu uităm de acizii graşi nesaturaţi, a căror sursă o constituie uleiul de soia, floarea soarelui şi uleiul de măsline – cel mai sănătos din toate grăsimile. Excesul de hidrocarburi se transformă uşor în ţesut adipos, așa că din alimentația ta nu trebuie să lipsească zahărul, mierea, pâinea albă, pastele făinoase şi sucurile de fructe.
De neînlocuit sunt şi soia şi alte plante cu păstăi; iar vitaminele şi sărurile minerale te vor ajuta la o mai bună asimilare a substanţelor nutrivite.

Meniu (propunere)

Micul dejun
Brânza dulce, caşcavalul și cacaua sunt alimente excelente pentru micul dejun. Pentru varietate recomandăm lapte fiert cu gălbenuşuri de ou, orezul sau grișul cu lapte.
Dejunul
Trebuie să conţină carne de pasăre sau de viţel, condimentată uşor, după gust, fiartă la aburi, apoi prăjită (eventual). La fel şi în cazul peştelui. Ca garnitură, piureul de cartofi cu unt proaspăt sau cu smântână este o alegere excelentă.
Gustarea de seară
Dintre bunătăţile care îngraşă se mai recomandă salata de brocoli cu adaos de alte legume şi grăsimi (ulei) şi orice combinație care conţine nuci, fructe uscate şi lactate.
Cina
Poţi încheia ziua cu o masă pe bază de ouă, preparate în funcție de preferințele tale.

, , , ,